Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσάραξε κοντά στο νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη.
Τρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από το νερό, ενώ σύμφωνα με την Ακτοφυλακή, αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για έξι νεκρούς δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Στο πλοίο επέβαιναν περισσότερα από 4.000 άτομα (περίπου 3.200 επιβάτες και 1.000 άτομα πλήρωμα).
Χίλιοι από τους επιβάτες ήταν Ιταλοί, 500 ήταν Γερμανοί και 160 Γάλλοι, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και Βρετανοί πολίτες.
Κατά την ανάκρισή του από τις ιταλικές αρχές, και σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κυβερνήτης του πλοίου Concordia, Φραντσέσκο Σκεττίνο, δήλωσε ότι «η όλη εξέλιξη οφείλεται σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες», προσθέτοντας ότι «δεν είναι αλήθεια ότι το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν εκτός πορείας πλεύσης του».
Ο Ιταλός κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά».
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο κυβερνήτης, την ώρα της σύγκρουσης με τον ύφαλο, βρισκόταν μπροστά στο πηδάλιο. Επιβάτες, όμως, που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ήταν μέσα στην τραπεζαρία.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Ιταλός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του πλοίου, μεταξύ των τριών χιλιάδων επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Έλληνες (τα αρχικά τους είναι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.) οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της ναυτικής αυτής τραγωδίας, οι νεκροί, επισήμως, παραμένουν τρεις και οι τραυματίες δεκατέσσερις, δυο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Έχασαν την ζωή τους δύο Γάλλοι τουρίστες και ένας περουβιανός ναυτικός.
Ο νομάρχης της πόλης Γκροσσέτο, το μεσημέρι, έκανε λόγο για εβδομήντα αγνοούμενους. Δεν έχει, όμως, ακόμη γίνει σαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά ή φιλοξενήθηκαν και από κατοίκους του νησιού Τζίλιο και αν
υπάρχουν, παράλληλα, περιπτώσεις ατόμων που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό, πέφτοντας στην θάλασσα από το πλοίο.
Η δημόσια τηλεόραση RAI, μετέδωσε πριν λίγο, ότι σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες τα άτομα που δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί, είναι γύρω στα είκοσι.
«Συνεχίζουμε να αντιπαραβάλλουμε τα διάφορα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, για να δώσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, σαφείς απαντήσεις», τονίζουν οι ιταλικές αρχές.
Ειδικευμένοι τεχνικοί από την Ολλανδία, τέλος, έφτασαν στο σημείο όπου το πλοίο έχει βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια τυχόν οικολογική καταστροφή, λόγω της πιθανής μόλυνσης της Τιρινικής θάλασσας, από τα καύσιμα του Costa Concordia.
Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, αναχώρησε την Παρασκευή από την Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη.
Την ώρα που οι επιβάτες δειπνούσαν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ενημερώθηκαν ότι το πλοίο αντιμετωπίζει ηλεκτρολογικά προβλήματα, δήλωσε επιβάτης στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
To 290 μέτρων κρουαζιερόπλοιο προσάραξε και νερά άρχισαν να εισρέουν, ενώ δόθηκαν εντολές για την εκκένωση του πλοίου.
Πανικός επικράτησε στο Costa Concordia. Ηλικιωμένοι επιβάτες έβαλαν τα κλάματα, χιλιάδες άτομα έσπευσαν στις σωτήριες λέμβους ή προσπάθησαν να φτάσουν στην ακτή -που απείχε περίπου 400 μέτρα- κολυμπώντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου